شرایطی که در روزهای اخیر شاهد آن هستیم لغو تحریمها و عدم اجرای سیاستهای تحریمی است، که به نظر میرسد مقدمه شکلگیری نگاه مثبت در قبال موضوع ایران در شرایط فعلی دنیا است. باید بر این موضوع تاکید کرد که بخش اعظم رفع تحریمها به دلیل ضرورت بازار دنیاست…
دلیل دیگر رفع این تحریمها را میتوان در بیدلیل بودن شرایط حقوقی تحریمها جستو جو کرد. چرا که تحریمها از بنیاد حقوقی مناسبی برخوردار نیستند و با شکایت و پیگیری ایران در دادگاه همان کشورها تحریمها لغو میشوند.
به گزارش خبرنگار گروه “رسانههای دیگر” خبرگزاری تسنیم، شرایطی که در روزهای اخیر شاهد آن هستیم لغو تحریمها و عدم اجرای سیاستهای تحریمی است، که به نظر میرسد مقدمه شکلگیری نگاه مثبت در قبال موضوع ایران در شرایط فعلی دنیا است. باید بر این موضوع تاکید کرد که بخش اعظم رفع تحریمها به دلیل ضرورت بازار دنیاست. چرا که در این سالها علاوه بر تحریم نفتی ایران، شاهد این هستیم که برخی از کشورهای دنیا شامل تحریمهای نفتی نمیشوند و بر اساس آنچه آمریکا عنوان میکند، این عدم شمول تمدید هم میشود.هرچند که اعمال تحریم نیز تاکنون منجر به این نشده است که کشورهای شامل تحریم بهدنبال فروشندگان جدید نباشند. دلیل دیگر رفع این تحریمها را میتوان در بیدلیل بودن شرایط حقوقی تحریمها جستو جو کرد. چرا که تحریمها از بنیاد حقوقی مناسبی برخوردار نیستند و با شکایت و پیگیری ایران در دادگاه همان کشورها تحریمها لغو میشوند.این موضوع نشاندهنده این مهم است که بنیاد حقوقی تحریمها سست است و بیش از این نمیتوان از این مسئله استفاده کرد و به راحتی میتوان با ادلههای حقوقی تحریمها را لغو کرد.
پیشنهادی که از سوی طرفهای غربی در این روزها بیان شده است، نیز جای تامل دارد. آنها عنوان کردهاند که در ازای تعلیق فعالیت سایت فردو و همچنین کاهش تولید سوخت هستهای میتوان سیاستهای گام به گام یا رفع کامل تحریمها را پیش گرفت. این نکات فرضیاتی است که تنها از سوی آنها اعلام شده و البته نمیتوان نادیده گرفت که طرفداران پایان دادن تحریمهای ایران از آن استقبال کردهاند. به نظر میرسد این مسائل به دلیل پیام انتخابات ۷۳درصدی ایران از یکسو، شکلگیری ظرفیت تعامل در سیاست خارجه ایران و تاکید بر میانه روی در سیاست خارجی مورد توجه قرار گرفته است.به نوعی میتوان اینگونه بیان کرد که زبان دیپلماتیک که به سمت تفاهم پیش میرود و همچنین تاکید بر حقانیت فعالیتهای هستهای ایران و عدم ورود انفجاری ایران به این مباحث، سبب شده است که نگاه غرب نیز گام به گام تغییر کند.
این موضوع حتی مورد تاکید مخالفان حقوق ایران نیز قرار گرفته است که ایران در تمام مراحل در چارچوب خواستههای آژانس حرکت کرد و از این مسیر خارج نشد. ضمن اینکه دیپلماسی حقوقی را در برابر تحریمها در پیش گرفت و این موضوع سبب شد که طرفهای غربی نیز رفتاری گفتمانی و به دور از خود رایی در پیش بگیرند. با توجه به مطالبی که عنوان شد میتوان اینگونه بیان کرد که ایران باید بر اساس مثلث، تاکید بر حقوق هستهای ایران توسط آژانس، تضمین شرایط ایران در جامعه جهانی و تاکید بر لزوم داشتن زبان دیپلماتیک در مذاکرات و همچنین توجه به زمانبندی مورد نیاز برای رفع تحریمها و عدم صدور تحریم جدید با ۱+۵ وارد مذاکره شود. آخرین نکته اینکه مقامات ۱+۵ این روزها در شرایط پیشمذاکرات هستند و در این مسیر به موضوع زمانبندی اشاره میکنند.نباید مسئله زمان را نادیده گرفت و بهتر است زمانبندی ودر نظر گرفتن بازه زمانی برای رفع تحریمها را مورد تاکید قرار داد.
منبع : تسنیم