خبر

خط قرمز اوباما در بوته آزمایش

اوباما چندین بار اعلام کرده بود که استفاده از سلاح شیمیایی چه توسط دولت سوریه وچه توسط مخالفان خط قرمز آمریکا خواهد بود. اکنون که برای دومین بار در سوریه از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده است، امریکا در مرحله دشوار تصمیم گیری قرارداد و در این مسیر دشواریهای زیادی برای اوباما در مداخله نظامی وجود دارد…

اوباما چندین بار اعلام کرده بود که استفاده از سلاح شیمیایی چه توسط دولت سوریه وچه توسط مخالفان خط قرمز آمریکا خواهد بود. اکنون که برای دومین بار در سوریه از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده است، امریکا در مرحله دشوار تصمیم گیری قرارداد .
obama 4567

اوباما چندین بار اعلام کرده بود که استفاده از سلاح شیمیایی چه توسط دولت سوریه وچه توسط مخالفان خط قرمز آمریکا خواهد بود. اکنون که برای دومین بار در سوریه از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده است، امریکا در مرحله دشوار تصمیم گیری قرارداد و در این مسیر دشواریهای زیادی برای اوباما در مداخله نظامی وجود دارد.
همزمان با افزایش تنش در بحران سوریه، اخبار کمکهای اطلاعاتی آمریکا به عراق و آگاهی این کشور از استفاده سلاح‌های شیمیایی توسط دولت صدام و کمک شرکتهای فرانسوی وآلمانی به عراق در تسلیح این کشور به سلاح های شیمیایی تصمیم گیری برای اوباما را دشوار ساخته است و نیت انسان دوستانه این کشوررا مورد سوال قرار داده است. ایران نیز به عنوان قربانی اصلی سلاحهای شیمیایی استفاده هر گونه سلاح‌های شیمیایی را در سوریه محکوم نموده است.
اما از سوی دیگر عقلائی به نظر نمی رسد که همزمان با حضور بازرسان سازمان ملل در سوریه دولت این کشور از سلاح های شیمیایی استفاده کرده باشد. بویژه آنکه پس از خشونتهای فراوان مخالفین اسد و استفاده از سلاح های شیمیایی برای نخستین بار مشروعیت و جایگاه این گروه در میان مردم سوریه و جهان بتدریج از میان رفته بود.
واکنشهای اخیر امریکا می تواند یاداور بهانه های حمله این کشور به عراق باشد که دولتهای امریکا و انگلیس با ارائه اسناد دروغین شواهدی را برای سلاح های کشتار جمعی در عراق تدارک دیده و به این کشور حمله نمودند که بعدها تونی بلر به ساختگی بودن این اسناد اعتراف کرد.
به نظر می رسد بار دیگر این موضوع در سوریه نیز شکل می گیرد. اما تفاوتهایی در دخالت آمریکا در عراق و بحران سوریه وجود دارد که این امر را محتمل می‌سازد که این کشور تنها واکنشی محدود را نسبت به سوریه در نظرگیرد. هرچند که سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده که شواهد و مدارکی وجود دارد که دولت سوریه از سلاح های شیمیایی استفاده کرده است و همزمان چاک هگل وزیر دفاع آمریکا نیز اظهارداشته است که ارتش آمریکا برای مداخله نظامی آماده و منتظردستور رییس جمهوری است اما برخی از مسائل باعث می شود که اقدام امریکا در قبال سوریه همانند عراق بی مهابانه و بدون تفکر وتعمق نباشد. از جمله این موانع می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱-مخالفت افکار عمومی: اکثر مردم آمریکا با حمله به سوریه مخالفند. بر اساس نظرسنجی رویترز تقریبا تنها ۲۵ درصد مردم آمریکا با اقدام نظامی علیه سوریه موافقند و درگیر شدن این کشور در جنگ دیگری در خاورمیانه را که به طول بینجامد نخواهند پذیرفت. مردم آمریکا هنوز خاطره جنگ با عراق وافغانستان را از یاد نبرده اند و این مداخلات را بی فایده تلقی می کنند. همچنین بر اساس نظرخواهی مجله آلمانی اشترن ۶۹ درصد مردم این کشور با حمله نظامی مخالفت کردند.
۲-عدم موافقت سازمان ملل: عدم توافق شورای امنیت به دلیل مخالفت روسیه و چین با اقدام نظامی مانع دیگری است که می تواند تصمیم گیری و حمله نظامی علیه سوریه را دچار شک و تردید کند. این اختلاف در سطح داخلی کشورهای اروپایی نیز وجود دارد. اما سه کشور عمده اروپایی یعنی انگلیس، فرانسه وآلمان عزم خود را برای پیروی از سیاستهای آمریکا اعلام کرده اند.
۳-تجربه شکست آمریکا در عراق و افغانستان: حمله آمریکا به عراق وافعانستان موفقیت شایانی را نصیب این کشور ننمود و به عبارتی آمریکا دراین دوکشور نیز دچار شکست شد. آیا با این تحربیات بار دیگر آمریکا جنگ دیگری را در خاورمیانه تجربه خواهد کرد؟ این امر به نظر چندان جدی به نظر نمیرسد زیرا اگر چنین جنگی بوقوع بپیوندد باید منتظر افول قدرت آمریکا در منطقه وجهان باشیم.
۴- افزایش اختلاف میان قطبهای قدرت: حمله به سوریه از سوی دیگر می‌تواند باعث افزایش اختللافات میان روسیه و امریکا و در حد کمتری چین باشد. در حقیقت آنچه که در سوریه اتفاق می افتد مقابله قدرتهای بزرگ با یکدیگر است. از یکسو آمریکا، اسراییل و متحدین اروپایی و عرب ایالات متحده قرار داشته و درسوی دیگر آن روسیه و چین قرار گرفته اند.
۵- احتمال گسترش دامنه جنگ در خاورمیانه:
اما آمریکا در واقع تلاش دارد شکست سیاستهای خود در بحران سوریه را با وارونه کردن فضای موجود در عرصه عملی و دیپلماسی عمومی جبران کند. هرچند یک نکته را نیز از نظر نباید دور داشت که واکنش شدید کشورهای غربی به بحران سوریه در راستای تأمین امنیت اسراییل نیز می تواند تفسیر شود زیرا استفاده از سلاح های شیمیایی خطری از سوی بنیاد گرایان اسلامی علیه این رژیم در آینده ای نه چندان دور محسوب خواهد شد.
در هر حال آمریکا برای حفظ حیثیت و پرستیژ خود در عرصه بین المللی مجبور به اقدام و واکنشی است اما این اقدام باید به گونه ای باشد که به افزایش تنش ها در منطقه کمک ننماید زیرا دخالت تمام عیار امریکا موجب شعله ورشدن جنگی تمام عیار خواهد شد که پایانی بر آن متصور نخواهد بود.
نشریه نیویورک تایمز در آخرین شماره خود می‌نویسد: آمریکا در صدد تغییر رژیم سوریه نیست و تنها ممکن است عملیاتی را علیه ۵۰ سایت نظامی سوریه انجام دهد. هرچند این اقدام نیز ممکن است پیامدهایی را برای این کشور بوجود آورد، اما تمامی این اتفاقات دو نکته مهم را در مورد بحران سوریه نشان می دهد:
۱- ضرورت خاتمه بحران درسوریه
۲- لزوم آغاز گفتگوها ومذاکرات فراگیر: ادامه این بحران می تواند منطقه را به آشوب بیشتری بکشاند به همین دلیل کلیه نیروهای درگیر در بحران سوریه و متحدان آمریکا باید با فشار بر تروریستها آنها را پای میز مذاکره بکشانند و این بحران را ازطریق گفتگو ودیپلماسی خاتمه دهد.
ایران نیز همواره بر این موضع تاکید کرده که حل بحران سوریه تنها از طریق دیپلماسی و گفتگو میسر است.

منبع : خبر آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا