6 علت عقب افتادن پریود در زمان اقدام به بارداری
وقتی زنی در دوران اقدام به بارداری با تأخیر در پریود روبهرو میشود، ذهنش معمولاً اول به سمت احتمال بارداری میرود. هرچند بارداری یکی از شایعترین دلایل عقب افتادن قاعدگی است، اما تنها عامل نیست. مسائلی مثل استرس زیاد، اختلالات هورمونی، قطع مصرف قرصهای ضدبارداری، تغییرات سبک زندگی یا حتی شیردهی هم میتوانند چرخه قاعدگی را دچار بینظمی کنند. آگاهی از این دلایل برای کسانی که قصد بارداری دارند اهمیت فراوانی دارد، چون تأخیر پریود گاهی خبر خوش بارداری را میدهد و گاهی نشاندهنده شرایط موقت یا مشکلاتی است که باید بررسی شوند. در ادامه این مطلب، به طور مفصل به علت عقب افتادن پریود در زمان اقدام به بارداری خواهیم پرداخت.
علت عقب افتادن پریود در زمان اقدام به بارداری
وقتی قصد بچهدار شدن داشته باشید و دارای فعالیتهای جنسی بدون مراقبت هستید، احتمال تشکیل سلول تخم و بارداری بیش از هر زمان دیگری است. این موضوع باعث شده تا چرخه قاعدگی متوقف شده و خونریزی ماهانه انجام نشود. اما علت عقب افتادن پریود در زمان اقدام به بارداری تنها مربوط به حاملگی نبوده و ممکن است در اثر عوامل دیگری نیز چرخه قاعدگی به تاخیر بیفتد. برای اطمینان از باردار بودن یا نبودن، بهتر است از تست بارداری خانگی (بیبی چک) یا آزمایش خون استفاده کنید. در صورت منفی بودن بارداری نیاز است تا برای بررسی بهتر به پزشک مراجعه نمایید. اما بطور معمول دلایل زیر میتواند علت عقب افتادن پریود در زمان اقدام به بارداری باشد:
بارداری
همانطور که قبلا اشاره شد اصلیترین دلیل عقب افتادن پریود، بارداری است. پس از لقاح و تشکیل سلول تخم، بدن هورمونهایی مانند هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) را ترشح میکند که باعث حفظ دیواره رحم و توقف چرخه قاعدگی میشود؛ تا محیط مناسبی برای رشد جنین فراهم شود. برای تایید این وضعیت، انجام تست بارداری خانگی (بیبی چک) یا آزمایش خون که سطح هورمون hCG را اندازهگیری میکند، ضروری است.
به نقل از فروشگاه اینترنتی گروچا:
یکی از نخستین احتمالاتی که هنگام تأخیر قاعدگی مطرح میشود، بارداری است. اگر رابطه جنسی محافظتنشدهای داشتهاید و عادت ماهانهتان عقب افتاده است، بهتر است یک تست بارداری انجام بدهید. توقف پریود در بارداری ناشی از افزایش هورمون hCG است که مانع ریزش دیواره رحم میشود. برای کاهش احتمال بارداری استفاده از کاندوم یکی از مؤثرترین راهها است.
برای افرادی که پریود منظم دارند، میتوان از اپلیکیشنهای ردیاب پریود برای پیشبینی زمان پریود بعدی استفاده کرد. این اپلیکیشنها همچنین میتوانند به پیشبینی تخمکگذاری و زمانهای باروری برای افرادی که قصد بارداری دارند، کمک کنند. بهترین برنامه پریود فارسی مانند هیرلایف و ایمپو گزینههای مناسبی برای کاربران ایرانی هستند.
مشکلات هورمونی
تغییرات هورمونی نیز در تاخیر زمان پریود شما نقش کلیدی دارند. این اختلالات ممکن است ناشی از سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یا عملکرد نادرست غده تیروئید باشد. هر کدام از مواردی که منجر به تغییر در تعادل هورمونی بدن شود، میتواند در نهایت بر روند قاعدگی تاثیرگذار بوده و آن را به تاخیر انداخته یا قطع نماید.
تغییرات ناشی از ترک قرصهای ضدبارداری
برخی افراد پیش از اقدام به بارداری از روشهایی مانند مصرف قرصهای ضدبارداری برای جلوگیری از حاملگی استفاده میکنند. قطع ناگهانی این قرصها ممکن است باعث شود که بدن برای مدتی تخمکگذاری را به وضعیت طبیعی و قبل از مصرف قرص بازنگرداند. این موضوع میتواند منجر به دیرتر شدن زمان پریود شده و گاهی بارداری را نیز به تاخیر میاندازد. با این حال، این وضعیت موقتی است و معمولا پس از چند ماه از قطع مصرف قرصهای ضدبارداری، چرخه قاعدگی به حالت طبیعی بازمیگردد و تخمکگذاری به روال عادی خود ادامه میدهد.
تغییر در سبک زندگی
انجام فعالیتهای زیاد مانند ورزشهای سنگین، رژیم سخت یا نامناسب، افزایش یا کاهش ناگهانی وزن بدن باعث بینظمی در چرخه قاعدگی شده و پریود را به تعویق میاندازد.
شیردهی
اگر در دوران شیردهی اقدام به بارداری مجدد کردهاید، به دلیل ترشح هورمون پرولاکتین که منجر به تولید شیر در سینه میشود، تخمکگذاری قطع یا با تاخیر انجام میشود. بنابراین ممکن است در طول دوران شیردهی بارداری صورت نگیرد.
استرس و اضطراب زیاد
استرسهای روحی که فرد برای باردار شدن دارد میتواند بر روی هورمونهای مغز تاثیر گذاشته و روند قاعدگی را با اختلال روبرو نماید. این حالت در نهایت میتواند منجر به عقب افتادن زمان پریود شما میشود. بطوریکه سایت flo.health نیز درباره تاثیر استرس در دیرکرد زمان پریود میگوید:
There are many causes of stress, and it can affect everyone differently. When you experience chronic or extreme stress, hormones like cortisol can interfere with your menstrual cycle. However, it’s hard to determine exactly how much stress or what kind of stress you have to experience for this to occur since everyone reacts to stress differently. Creating healthy lifestyle habits can help keep both your mind and body in good shape, reducing the risk of irregular periods.
“دلایل زیادی برای استرس وجود دارد و این موضوع میتواند افراد مختلف را به شیوههای متفاوتی تحت تاثیر قرار دهد. زمانی که فرد دچار استرس مزمن یا شدید میشود، هورمونهایی مانند کورتیزول میتوانند در چرخه قاعدگی اختلال ایجاد کنند. البته نمیتوان بهطور دقیق مشخص کرد که چه میزان یا چه نوع استرسی باعث این اختلال میشود، چرا که واکنش بدن هر فرد به استرس متفاوت است. ایجاد عادتهای سالم در سبک زندگی میتواند به حفظ سلامت ذهن و بدن کمک کرده و خطر پریودهای نامنظم را کاهش دهد.”
در جدول زیر خلاصه ای از آنچه گفته شد آورده شده است:
علت | توضیح کوتاه |
---|---|
بارداری | شایعترین دلیل تأخیر پریود؛ به دلیل ترشح هورمون hCG که دیواره رحم را حفظ میکند. |
اختلالات هورمونی | مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک یا مشکلات تیروئید که نظم چرخه قاعدگی را بر هم میزنند. |
توقف مصرف قرص ضدبارداری | بدن مدتی طول میکشد تا دوباره تخمکگذاری طبیعی را از سر بگیرد. |
تغییر سبک زندگی | ورزش شدید، رژیم غذایی سخت یا تغییر ناگهانی وزن میتواند پریود را عقب بیندازد. |
شیردهی | ترشح هورمون پرولاکتین میتواند تخمکگذاری را متوقف یا بهتعویق بیندازد. |
استرس و اضطراب | استرس زیاد هورمونهای مغزی را تحت تأثیر قرار داده و موجب تأخیر پریود میشود. |
جمع بندی
در پاسخ به این پرسش که علت عقب افتادن پریود در زمان اقدام به بارداری چیست، باید گفت که این مسئله میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از اصلیترین احتمالات، بارداری و لانهگزینی سلول تخم در رحم است که منجر به توقف چرخه قاعدگی میشود. اما تنها بارداری علت این تاخیر نیست؛ عواملی مانند استرس، تغییرات هورمونی، توقف مصرف قرصهای ضدبارداری، شیردهی، تغییر در سبک زندگی یا حتی اختلالات تیروئیدی نیز میتوانند در عقب افتادن پریود نقش داشته باشند.